Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté vyšetřují zpronevěru 42 milionů korun

Rozsáhlý případ hospodářské trestné činnosti vyšetřují policisté na Vysočině. Způsobená škoda dosahuje 42 milionů korun. Ze zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu je kromě jednatele firmy současně obviněna i samotná firma. Společnost se zabývala zprostředkováním prodeje nových osobních vozidel několika zahraničních značek. Osmačtyřicetiletému muži z Vysočiny hrozí trest odnětí svobody v trvání až deseti let.

Jak uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková, trestné činnosti se obviněný muž dopouštěl v průběhu druhé  poloviny roku 2013, kdy působil jako jednatel společnosti, která se zabývala prodejem osobních vozidel. „Muž prostřednictvím svých zaměstnanců a zprostředkovatelů prodeje uzavíral závazné objednávky na prodej nových vozidel několika zahraničních značek, tato vozidla pak fakticky prodával a inkasoval od koncových zákazníků peníze za tato prodaná vozidla. Vozidla poté předával jejich majitelům i přesto, že věděl, že nejsou uhrazeny faktury bankovním společnostem, kterým tato auta ve skutečnosti patřila," uvedla Dana Čírtková.

To pak v praxi znamenalo, že tyto bankovní společnosti nepřevedly vlastnická práva a nevydaly technický průkaz k vozidlu koncovému zákazníkovi, protože za vozidla nedostaly od prodejce zaplaceno. Získané finanční prostředky od koncových zákazníků, kteří ale kupní cenu vozidla řádně uhradili,  použil nezjištěným způsobem.

Svým jednáním tak uvedl zákazníky v omyl, protože zákazníkům zatajil, že společnost není do doby úhrady vlastníkem těchto vozidel a není oprávněn jim vozidla předat.  Takové jednání bylo v souladu s platným trestním zákoníkem kvalifikováno jako trestný čin podvodu.  Vozidla byla ve skutečnosti stíhané firmě pouze svěřena na základě příslušných smluv a výše popsaným jednáním došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu zpronevěry, neboť muž se svěřeným majetkem nakládal tak, jako kdyby jej vlastnil.

Prodeje se týkaly osobních vozidel různých modelů značek Ford, BMW a Hyundai. Svým jednáním muž poškodil na tři desítky koncových zákazníků a pět bankovních institucí, kterým způsobil protiprávním jednáním škodu ve výši nejméně 41 milionů korun.

Prověřování rozsáhlého případu začalo pro krajské kriminalisty na začátku loňského roku, kdy jsme postupně přijímali trestní oznámení od podvedených klientů. Případ se nakonec rozrostl do velkého rozsahu se škodou přesahující čtyři desítky milionů. Vyšetřování je v současné době na samém počátku a kriminalisty čeká ještě několikaměsíční náročná práce, která souvisí s provedením výslechů desítek poškozených osob a svědků.  Teprve poté bude možné vyšetřování ukončit.

Štítky policie, zpronevěra, trestný čin, podvod, Kraj Vysočina, osobní vůz, BMW, Ford Motor Company, Hyundai

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté vyšetřují zpronevěru 42 milionů korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.