Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté budou dnes u dálnice D1 kontrolovat kamiony

Mimořádné kontroly řidičů kamionů se konají po celý dnešní den na dálnici D1. Provádí ji nejen policisté Kraje Vysočina, ale také pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu a příslušníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina. S pravidelnými kontrolami musí řidiči kamionů, kteří projíždějí přes Kraj Vysočina, počítat i v nadcházejícím období.

Jak uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková, ukazuje se totiž, že řidiči náklaďáků stále častěji porušují zákonná ustanovení, která upravují bezpečnostní přestávky a dobu jízdy. „Někteří také vyjíždějí na pozemní komunikace s vozidly, která nesplňují požadavky na technický stav a překračují nejvyšší povolenou hmotnost převáženého nákladu," dodala Čírtková.

Přitom ze statistik dopravních nehod vyplývá, že mikrospánek, únava a ospalost jsou častou příčinou dopravních nehod, zejména v případech, kdy řidič jede delší dobu bez potřebné přestávky. Pokud usedne za volant unavený řidič,  může mít jeho jízda fatální následky. Ospalost a únava zpomalují rychlost reakce řidiče, snižují rychlost jeho  úsudku a tím zvyšují riziko nehody.

Základní prevencí je usednout za volat odpočatý, dělat při jízdě podle potřeby zastávky, dodržovat pitný režim a na cestu se dobře připravit z hlediska výběru trasy. Rizikovým místem jsou především dálnice, kde monotónní jízda po rovném úseku otupuje řidičovu pozornost. Důležité je, aby se řidiči věnovali řízení vozidla. Časté jsou případy, kdy píší na mobilních telefonech textové zprávy a za jízdy používají tablety. 

Na kontroly dodržování právních předpisů ze strany řidičů kamionů se zaměřují v rámci běžného výkonu služby policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, policisté z dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů a policisté z oddělení silničního dohledu. „Na těchto typech kontrol nákladních vozidel a autobusů se v našem kraji prioritně podílejí dopravní policisté zařazení v rámci speciálního týmu Kamion, který působí v našem kraji od roku 2011. V současné době, kdy jsou venku příznivé klimatické  podmínky, vyjíždíme na kontroly na silnice také s kontrolními váhami, neboť řidiči poměrně často převážejí náklad, který výrazně převyšuje nejvyšší povolenou hmotnost danou pro daný typ vozidla,“ uvedl Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie.

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina uložili od začátku letošního roku do 15. dubna celkem 71 kaucí řidičům nákladních vozidel. Výše uložených kaucí za nákladní dopravou tak letos v našem kraji činí celkem 1 170 000 korun.  Za stejné období loňského roku policisté v našem kraji uložili 43 kaucí za nákladní dopravou v celkové částce 928 000 korun. Za celý loňský rok jsme v našem kraji uložili za nákladní dopravou celkem 135 kaucí v celkové výši 2 641 000 korun.

Štítky policie, akce, Kraj Vysočina, dálnice, kamion, Dálnice D1, kauce, nákladní doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté budou dnes u dálnice D1 kontrolovat kamiony | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.