Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U městského nádraží v Jihlavě vznikne dopravní terminál. Radnice představila vítěznou studii

V lokalitě u městského nádraží v Jihlavě vznikne v příštích letech centrální dopravní terminál. Spojí železniční, autobusovou i městskou hromadnou dopravu. Součástí investiční akce bude také propojení s centrem města a napojení na další městské komunikace. Radnice dnes představila vítěznou studii terminálu a informovala také o dalších stavbách, které ovlivní dopravu ve městě. Ty, které jsou plánované na letošní a příští rok, provoz výrazně zkomplikují. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Pro město představuje terminál zásadní investici. Alokovali jsme na něj přibližně 100 milionů korun, využijeme všech dostupných dotací,“ řekl Výborný. Město podle něj postupuje v součinnosti s Krajem Vysočina, nový terminál by měl být v budoucnu základem krajského integrovaného dopravního systému.

Stavba si v první etapě vyžádá demolici nynější a výstavbu nové nádražní budovy. Investorem bude Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), nová budova by podle Výborného měla stát do roku 2020.

Mluvčí SŽDC Kateřina Šubová ČTK potvrdila, že rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Jihlava město je součástí plánované modernizace celé železniční stanice, tedy i kolejiště a zabezpečovacího zařízení. „Samotnou realizaci předpokládáme nejdříve po roce 2020, a to především z důvodu řešení zaústění vysokorychlostní tratě,“ uvedla Šubová. Kvůli úpravám přednádraží je ale možné, že výpravní budova bude opravena dřív než infrastruktura stanice. „O plánech a možnostech budeme se zástupci města i Kraje Vysočina samozřejmě jednat,“ dodala mluvčí.

Před nádražní budovou vznikne pětiramenná kruhová křižovatka, v její blízkosti bude parkoviště pro osobní auta a autobusové nádraží. „Vznikne nová komunikace spojující Havlíčkovu a Jiráskovu ulici, která významně sníží dopravní zatížení Fritzovy ulice suplující v současnosti malý městský okruh,“ uvedl Tomáš Rusín z brněnského Ateliéru RAW, který je autorem studie.

Vlakové nádraží Jihlava město by se v budoucnu mělo stát hlavním vlakovým nádražím pro osobní přepravu v Jihlavě. Bude napojeno na plánovanou vysokorychlostní trať Praha - Brno. Studie počítá s rekonstrukcí parku před nádražím a ulice Legionářů spojující nádraží s centrem města. Stavba centrálního dopravního terminálu je podle Výborného nadčasovou záležitostí s objemem ve stovkách milionů korun.

Menší dopravní terminál s náklady v jednotkách milionů korun vznikne nejpozději do roku 2020 také u železničního přejezdu se zastávkou v Jiráskově ulici. Trolejbusovou smyčku doplní stavba menší budovy se zázemím pro řidiče a čekárnou pro cestující vlakové, autobusové i městské hromadné dopravy.

Blížící se rekonstrukce Brněnského mostu, která by měla začít na jaře 2018, si vyžádá ještě letos zřízení trolejbusové smyčky na Masarykově náměstí.  Druhá smyčka bude v Brněnské ulici poblíž křižovatky u obchodního centra Tesco. Trolejbusy z ní budou jezdit do centra po nové trase přes sídliště Březinky. Oprava čeká v příštím roce také Telečskou ulici, přestavbou projde i křižovatka na výpadovce na Pelhřimov. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) navíc chystá opravu mostů na dálničním přivaděči.

Uvedené stavby dopravu ve městě výrazně zkomplikují. „Myslím, že v příštím roce jako Jihlaváci objevíme kouzlo pěší dopravy,“ poznamenal v předzvěsti očekávaných dopravních potíží náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace)

Štítky dopravní terminál, nádraží, vlaky, autobusy, MHD, studie, Jihlava, Vratislav Výborný, doprava, ČSSD, Správa železniční dopravní cesty, rekonstrukce, Kraj Vysočina, Radek Popelka, Tesco, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U městského nádraží v Jihlavě vznikne dopravní terminál. Radnice představila vítěznou studii | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.