Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti půjdou s lesníkem do lesa, zasadí stromy, poznají zvěř a lesní práce

Vysadit strom, pozorovat, jak se vyváží dřevo z lesa za pomoci koně nebo moderního traktoru a získat informace o lesní zvěři. To zažije zhruba 120 dětí z několika žďárských základních škol v pátek 23. června od 8 hodin. Firma Kinský Žďár, a.s. pořádá spolu s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů Brno akci S lesníkem v lese již potřetí.

„Osm stanovišť přiblíží dětem les a co se v něm odehrává. Začneme u výsadby, aby děti věděly, jak se lesy obnovují, budeme pokračovat přes myslivost, kácení stromů, probereme i bezpečnost práce v lese. Nesmí chybět kůň pro ukázku odvážení dřeva tradičním způsobem, uvidí i moderní způsob – vyvážecí traktor,“ shrnuje v kostce Miroslav Matoušek, lesní rada ze společnosti Kinský Žďár, a.s. a dodává, že je důležité děti v této oblasti vzdělávat.

K vidění bude liška, jelen i pes

Žáci se se svými pedagogy seznámí s lesní zvěří i se speciálně cvičenými psy, kteří k myslivosti patří. „Děti by měly vědět, jaká zvířata v lese žijí, jakým způsobem a čím mu pomáhají či škodí. Proto po lese rozmístíme třeba vypreparovanou lišku nebo hlavu jelena a budeme si o lesních obyvatelích povídat. Žáci se dozví, co je to lovecká kynologie a budou si moci pohladit loveckého psa, řekneme jim jeho rodokmen, jak se ze štěňátka stane lovecký pes nebo proč má na krku obojek s GPS,“ říká Ondřej Smetana z Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brno. Projití všech stanovišť trvá zhruba tři až čtyři hodiny, první skupina by měla vyjít z Muzea nové generace v 8 hodin.

V rámci dne děti navštíví i výstavu Lidé pro přírodu, která je k vidění do 31. srpna v Inventoriu Muzea nové generace.

Tisková zpráva | Foto www.dobrisskoaktualne.cz

Štítky les, strom, pes, KINSKÝ Žďár, a.s., Brno, Muzeum nové generace, myslivost, Ondřej Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti půjdou s lesníkem do lesa, zasadí stromy, poznají zvěř a lesní práce | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.