Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Víru na Žďársku zahájí horolezci osmou sezonu lezení na zledovatělé skále

Ve Víru na Žďársku zahájí horolezci v sobotu osmou sezonu lezení na uměle vytvořené ledové cestě. Až 40 metrů dlouhé ledové trasy vznikly na skále nad Svratkou. Členové spolku, který stěnu provozuje, začali na skálu pouštět vodu v noci na Silvestra, skoro na hodinu stejně jako před rokem. Led už měří kolem 20 centimetrů a bude ho ještě přibývat, řekl dnes ČTK Slávek Matuška ze spolku.

„Je důležité na začátku udělat pořádnou vrstvu ledu. Ona potom vydrží i případné oteplení,“ řekl Matuška. Na stěně je několik lezeckých cest.  „Dobře máme rozdělanou Velkou věž, kde se leze nejvíc, i Malou věž, což je menší skála,“ přiblížil Matuška hlavní z nich. Pokud mráz vydrží a ledu na skále přibude, budou přibývat i další lezecké trasy.

O víkendu bude stěna v provozu od 9 do 21 hodin. Termíny si už rezervovalo 60 lezců. Do Víru přijíždějí horolezci, ale třeba i instruktoři lezení z armády. Přicházejí také lidé, kteří si chtějí adrenalinový sport vyzkoušet.  „Je to přístupné komukoliv, kdo alespoň trochu k lezení ‚přičichnul‘,“ uvedl Matuška. Konají se také kurzy pro úplné začátečníky. Vybavení si lidé mohou vypůjčit, zázemí najdou v opravené horolezecké chatě u stěny.

Ledová stěna byla na nynějším místě poprvé otevřena v roce 2009, byla jediná uměle vytvořená v ČR. Podle Matušky se později objevily pokusy dělat ledové stěny i jinde, které však ustaly. Letos mají podle něj stejné ambice horolezci v Liberci. Vírská ledová stěna měla zatím nejdelší provoz v roce 2010. Zhruba za tři měsíce se na stěně vystřídalo 1800 lezců. V loňské podstatně kratší sezoně si lezení v ledu vyzkoušelo kolem 500 lidí.

Autoři | Foto www.penzion-zubr.cz

Štítky skála, Vír, lezení, horolezec, okres Žďár nad Sázavou, silvestr, Svratka, Bílí Tygři Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Víru na Žďársku zahájí horolezci osmou sezonu lezení na zledovatělé skále | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.