Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odstávka čtvrtého bloku v dukovanské elektrárně skončí zřejmě zkraje příštího týdne

V Jaderné elektrárně Dukovany už technici opravili netěsnost u malého měřicího potrubí v nejaderné části elektrárny, kvůli níž byl minulý týden neplánovaně odstaven čtvrtý výrobní blok. Dalších několik dnů potrvají kontroly zařízení, sdělil v úterý 14. listopadu mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Podle údajů zveřejněných na webových stránkách firmy ČEZ by výkon tohoto bloku měl začít stoupat příští úterý.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Elektrárna má čtyři výrobní bloky, zbývající tři pracují naplno.

Výkon čtvrtého bloku Dukovan začali energetici snižovat minulý týden v noci na středu kvůli zvýšenému přítoku neradioaktivní vody v jeho uzavřeném drenážním systému. Po kontrole zařízení se rozhodli blok odstavit. Opravy netěsnosti mohly začít až po jeho dochlazení, nyní už jsou hotové. „V souladu s nastavenými pravidly jsou nyní prováděny preventivní kontroly obdobných zařízení sekundární části elektrárny,“ popsal mluvčí aktuální stav prací v tomto zařízení.

Poslední letošní plánovaná odstávka v Dukovanech skončila 3. listopadu, týkala se bloku číslo tři. V tiskové zprávě pak ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský uvedl, že tím také skončilo náročné období několikaměsíčních odstávek spojených především s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz.

U dukovanských bloků tři a čtyři žádá firma ČEZ Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení k jejich provozu, protože nynější desetileté licence skončí na konci roku. Pro bloky jedna a dva už ČEZ od SÚJB nové povolení k provozu získal.

Autoři | Foto www.cez.cz

Štítky JE Dukovany, elektrárna, blok, závada, provoz, Dukovany, ČEZ, Jiří Bezděk, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstávka čtvrtého bloku v dukovanské elektrárně skončí zřejmě zkraje příštího týdne | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.