Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V dukovanské elektrárně skončila odstávka čtvrtého bloku. Celkem trvala 120 dní

V Jaderné elektrárně Dukovany v noci v pátek 8. září skončila plánovaná odstávka čtvrtého bloku, která trvala 120 dní. Dodávky proudu byly obnoveny 57 minut po půlnoci, kdy byl připojen první generátor. Druhý generátor energetici připojili ve 4:00, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Výroba elektřiny Dukovan byla od 14. července poloviční, protože od té doby podle plánu v elektrárně stojí i její třetí blok. Znovu zprovozněn bude koncem října.

Firma ČEZ potřebuje na oba tyto bloky do konce roku získat nové povolení provozu. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

V reaktoru čtvrtého bloku byla řízená štěpná řetězová reakce spuštěna ve středu, po několikadenním ověřování a testování zařízení. „Naplno by se měl čtvrtý dukovanský blok rozjet v pondělí,“ uvedl mluvčí elektrárny.

„Náběhem čtvrtého bloku jsme se výrazně přiblížili k ukončení velmi náročného období několikaměsíčních odstávek, spojených s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Ve čtvrtém bloku museli energetici během odstávky kromě výměny pětiny jaderného paliva na čerstvé zvládnout 55 významných technických akcí. Mezi ně kupříkladu patřila kontrola tlakové nádoby reaktoru, výměna potrubních tras záložních napájecích čerpadel a modernizace systému kontroly a řízení centrální čerpací stanice společné pro oba odstavené bloky. Klíčové byly rozsáhlé kontroly zařízení, jejichž výsledky budou součástí žádosti o nové povolení provozu bloku.

Pro zbylé dva dukovanské bloky už nová povolení k provozu Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal, pro blok číslo jedna loni v březnu a letos v červnu pro druhý blok. Obě tato povolení jsou platná na dobu neurčitou. Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan v červenci 1987.

Autoři | Foto www.ekolist.cz

Štítky odstávka, blok, Dukovany, elektřina, elektrárna, Jiří Bezděk, ČEZ, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dukovanské elektrárně skončila odstávka čtvrtého bloku. Celkem trvala 120 dní | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.