Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elektrárna Dukovany nabízí oblíbené mimořádné prohlídky. Celkem potrvají 24 hodin

Jaderná elektrárna Dukovany nabízí veřejnosti třetím rokem mimořádné prohlídky, které dohromady potrvají 24 hodin. Konat se budou od 7. do 8. července. S průvodcem se návštěvníci dostanou i do střeženého prostoru, letos nově uvidí kryt pro personál elektrárny připravený pro případ mimořádné události, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Vloni se prohlídek zúčastnilo 566 lidí.

Jedna prohlídka potrvá půl druhé hodiny, střežené prostory jaderného zařízení si zájemci prohlédnou z autobusu. „Za 40 minut projedou celý areál elektrárny,“ uvedl Bezděk.

Minulý rok trval den otevřených dveří den a noc, po půlnoci ale bylo méně zájemců. Proto byly podle mluvčího letošní exkurze rozloženy do dvou dnů, konat se budou vždy od 9:00 do 21:00. „Pokud nebude možné uspokojit všechny zájemce, už nyní avizujeme plánované večerní a noční prohlídky, které budou každý pátek v měsíci září,“ doplnil.

Dukovany mají čtyři jaderné bloky, první byl zprovozněn v roce 1985.  Elektrárna pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Zároveň patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům na Vysočině. Její infocentrum loni navštívilo rekordních 32 tisíc lidí. V letošním prvním pololetí jich zatím přišlo 14 500, mezi 323 cizinci se objevili hosté i ze vzdálených zemí, jako jsou Venezuela a Bolívie.

Zájemci o červencové exkurze v Dukovanech se mohou hlásit do 6. července v poledne. Přijímání přihlášek může být uzavřeno dříve, pokud budou termíny zaplněny. Přihlašování je možné pouze elektronicky, a to a adrese: infocentrum.edu@cez.cz.

Prohlídky jsou určené pouze českým občanům, kteří jsou starší 15 let, protože do elektrárny lze vstoupit jen s občanským průkazem.

Autoři | Foto oenergetice.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, prohlídky, návštěvníci, Jiří Bezděk, Česko, Venezuela, Bolívie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dukovany nabízí oblíbené mimořádné prohlídky. Celkem potrvají 24 hodin | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.