Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výrobce zmrzliny z Třebíčska rozšiřuje svoji výrobu. Víc vozí do zahraničí

Významný český výrobce zmrzliny Tipafrost sídlící v Kožichovicích u Třebíče vydal v posledních dvou letech za modernizaci a rozšíření závodu 70 milionů korun a další investice připravuje pro letošek. Odbyt zmrzliny se zvyšuje i díky zakázkám ze zahraničí, řekl obchodní ředitel Tomáš Hlaváček. Zmrzliny vyrobené v Tipafrostu mohou kromě Slováků ochutnat i lidé v Německu, Rakousku, Maďarsku, Švýcarsku, zemích Beneluxu, Slovinsku, Španělsku, Portugalsku a v Itálii.

Podíl exportu se zatím pohybuje kolem 30 procent a podle dosavadních předpokladů ještě poroste. „Konzumace zmrzliny u nás má tradici, jistý odbyt tady je. Ale nemůžeme se spoléhat jen na republiku, musíme hledat trhy i v zahraničí,“ uvedl Hlaváček. Podotkl, že i v tomto odvětví je velká konkurence, ze zahraničních se v českých obchodech nejvíc prosazují zmrzliny z Polska a Německa.

Pod svou značkou prodává Tipafrost čtyři desítky výrobků, nejdelší tradici má Eskymáček. Včetně výrobků, které vyrábí pod privátními značkami pro nejrůznější zákazníky, má podnik sídlící u Třebíče v sortimentu kolem 200 druhů zmrzlin.

V tomto roce plánuje Tipafrost zpracovat mezi osmi a devíti miliony litrů našlehané směsi. „Podle našich informací bychom co do objemu výroby měli být největší výrobce zmrzlin v republice,“ řekl Hlaváček. Výroba zmrzliny se pravidelně zvyšuje od začátku roku, v této době fungují výrobní linky non-stop. Kromě stovky svých zaměstnanců potřebuje podnik pro zajištění dodávek stovku sezonních pracovníků. Objednávky obchodníků se obyčejně snižují od srpna. „Ale je to hodně o počasí,“ podotkl.

Nejpopulárnější jsou stále zmrzliny v tradičních příchutích. „Vanilka jde úplně nejvíc, pak čokoláda a potom jahoda. To jsou stálice,“ uvedl Hlaváček. Z tvarohových zmrzlin oblíbených v Česku podle něj nejsou zahraniční zákazníci tolik nadšení. Letošní novinkou Tipafrostu je řada zmrzlin se sníženým obsahem cukru, čímž podnik vychází vstříc i diabetikům.  „Zatím se nám prodávají dobře,“ řekl obchodní ředitel.

Závod na výrobu zmrzliny byl v Kožichovicích postaven v roce 1992 jako jedna z divizí společnosti Tipa. V roce 2007 se osamostatnil a od té doby funguje pod názvem Tipafrost, a.s. Pro letošek společnost plánuje navýšit obrat z loňských 240 milionů korun na 300 milionů.

Autoři | Foto www.tipafrost.com

Štítky zmrzlina, Třebíčsko, vývoz, investice, Eskymáček, Tomáš Hlaváček, okres Třebíč, výroba, Německo, Benelux, Třebíč, Kožichovice, Itálie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce zmrzliny z Třebíčska rozšiřuje svoji výrobu. Víc vozí do zahraničí | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.