Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pěstitelé z Pelhřimova si pochvalují: Letos se urodilo dost brambor, mají hodně škrobu

Škrobárny Pelhřimov letos plánují vyrobit škrob z více než 60 tisíc tun brambor. Dodávky dohodnuté s pěstiteli jsou sice nižší, ale díky nadprůměrným výnosům budou zřejmě překročeny, řekl ČTK předseda představenstva Josef Hadrava. Oba provozy škrobáren, v Pelhřimově a v jihočeském Chýnově, zpracovávají brambory nepřetržitě od 1. září, kampaň je za polovinou. Díky počasí mají hlízy nejvyšší obsah škrobu za poslední léta.

„Průměrná škrobnatost se u nás pohybuje okolo hodnoty 20 procent, což je o jedno až 1,5 procenta nad dlouhodobým průměrem,“ uvedl Hadrava. Pomohlo to, že po deštivějším červenci přišly slunečný srpen a září. „My škrobaři říkáme, že sluníčko dělá škrob,“ podotkl předseda představenstva. Oba závody škrobáren teď fungují naplno sedm dnů v týdnu. Denně v součtu zpracují 800 tun brambor. V kampani vypomáhá 25 lidí. Stálých zaměstnanců má podnik 55.

Pelhřimovské škrobárny jsou jediné, které vyrábí na tradičně bramborářské Vysočině bramborový škrob. Dodávky jim plynou z polí Vysočiny, ale také z jižních a středních Čech a ze Znojemska. „Kontrakt máme uzavřený se 180 dodavateli,“ řekl Hadrava. Tito pěstitelé se letos zavázali dodat 56 700 tun brambor z celkových 1 650 hektarů polí. Hektarové výnosy jsou ale v porovnání s běžnými roky vyšší o pět až deset procent.

Škrobárny prodávají v tuzemsku 70 procent bramborového škrobu a zbývající díl v zemích Evropy. Největšími odběrateli jsou potravinářské firmy, následuje papírenský průmysl. Škrobu z brambor konkurují levnější kukuřičné a pšeničné škroby. „Kvalita bramborového škrobu je ale nejvyšší a jeho nahraditelnost jinými škroby je pro některé účely velmi problematická,“ uvedl Hadrava.

V Pelhřimově se historie škrobárenství odvíjí od roku 1871. V ČR bývalo hodně škrobáren. Dnes už škrob z brambor kromě Škrobáren Pelhřimov vyrábí pouze podnik Lyckeby Amylex v Horažďovicích v Plzeňském kraji, za nímž stojí švédská firma. Hadrava uvedl, že Pelhřimov se udržel díky investicím do modernizace výroby, které stále pokračují. „Naše linky jsou srovnatelné s těmi, které mají na západě, bez toho bychom tady nemohli být,“ konstatoval. Pelhřimovská akciová společnost zůstala v českých rukou.

Autoři | Foto www.zemedelec.cz

Štítky škrob, Pelhřimov, brambor, Chýnov, Kraj Vysočina, Lyckeby Amylex, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstitelé z Pelhřimova si pochvalují: Letos se urodilo dost brambor, mají hodně škrobu | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.