Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ochránci v Pavlově budou vypouštět uzdravená káňata a poštolky. Ježky a netopýry až v dubnu

Ochránci ze záchranné stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku začnou příští týden vracet do přírody uzdravená káňata a poštolky. V tomto počasí už si draví ptáci venku dokážou najít potravu sami, řekl ředitel Zbyšek Karafiát. S vypouštěním ježků a netopýrů, kteří zimovali ve stanici, pracovníci počkají na duben.

„Na ježky a netopýry je ještě zima. Budeme je pouštět v té době, kdy už teplota v noci nebude klesat pod nulu,“ uvedl ředitel. Pracovníci stanice se zatím starají asi o 150 zvířat. Mezi nimi byli ptáci, kteří se do Pavlova dostali, protože byli vysílení, srazilo je auto nebo měli jiné potíže. Vypuštěno bude osm káňat a dvě poštolky.

Ježků je ve stanici 15. Loni na podzim se jich tam dostalo podstatně víc, ale ochránci hodně z nich stačili vykrmit a vypustit, ještě než začala zima. Mrazivé zimní počasí zvířatům ve stanici nevadilo, protože byla většinou pod střechou. A těm, která nebyla, kupříkladu vydry a liška, zima nevadí, když mají dostatek krmení, uvedl Karafiát.

Další zvířata se do stanice dostávají i v tomto období, třeba ptáci, kteří narazili do skla. Ve Světlé nad Sázavou našel jeden obyvatel při úklidu na zahradě jezevce schovaného v listí. „Jezevce jsme odchytili, převezli jsme ho do lesa a vypustili. Nic mu nebylo, jen se zatoulal do města,“ uvedl Karafiát. Naopak orlu mořskému, jehož srazil u Světlé vlak, už ochránci pomoci nemohli. Byla to samice. „Tam to byla velká škoda. Ornitologové ji sledovali celou zimu a doufali, že tady zahnízdí,“ řekl.

Stanice Pavlov se stará o hendikepované živočichy, zabývá se také výchovou a osvětou. Pravidelné prohlídky a akce pro veřejnost se ve stanici konají od konce dubna do září.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Pavlov, netopýři, ptáci, zima, okres Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci v Pavlově budou vypouštět uzdravená káňata a poštolky. Ježky a netopýry až v dubnu | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.