Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstruovaný pavilon nemocnice v Havlíčkově Brodě dnes slavnostně zahájil provoz

Po roční rekonstrukci dnes slavnostně zahájil provoz pavilon číslo 13 v havlíčkobrodské nemocnici. Pro pacienty, kteří se začnou stěhovat už v úterý, je připraveno 50 lůžek plicního oddělení a oddělení následné péče a rehabilitace. V pavilonu mají místo také odborné ambulance kožního oddělení, endokrinologie a ambulance bolesti. Náklady na opravu objektu dosáhly téměř 90 milionů korun.

„Pacienti z oddělení dlouhodobě nemocných a rehabilitace se začnou stěhovat už v úterý. Plicní oddělení a odborné ambulance se přestěhují začátkem příštího roku,“ řekl ČTK ředitel nemocnice David Rezničenko.

V prvním patře budovy je lůžková část plicního oddělení pro 24 pacientů.  Pokoje mají moderní sociální zařízení. Posuvné dveře opticky zvětšují prostor společných chodeb. Na oddělení nechybí místnost pro takzvanou dechovou terapii.

Druhé podlaží slouží pro následnou péči a rehabilitaci. Oddělení disponuje 26 lůžky, z toho tři lůžka jsou určena výhradně pro paliativní péči. Jsou umístěna v odlehlejší části oddělení. Prostor byl vybrán s ohledem na soukromí pacientů a jejich rodinných příslušníků.

Třetí podlaží je místem pro specializované ambulance. Na přelomu roku tam budou zřízeny dvě ambulance bolesti, tři endokrinologické ambulance a tři kožní ambulance. Své pracoviště tam v budoucnu najde také klinický psycholog a zdravotně sociální pracovník. O dalších speciálních pracovištích ještě vedení nemocnice jedná. Přízemí objektu slouží jako technické zázemí.

Modernizace v nemocnici nekončí 

Budova pavilonu 13 Nemocnice Havlíčkův Brod byla postavena v letech 1931 až 1933. „Původně šlo o objekt pro chirurgickou tuberkulózu. Na svou dobu byla budova velice dobře vybavena, zajímavá byla její architektura. Později sloužila převážně pro ortopedii a rehabilitaci,“ uvedl technicko-provozní náměstek nemocnice Josef Tvrdý. Krátkodobě byla v budově umístěna oddělení oční a ORL. V posledním patře sídlilo donedávna ředitelství nemocnice.

Modernizace havlíčkobrodské nemocnice dnešním předáním opraveného pavilonu nekončí. V následujících letech plánuje Kraj Vysočina jako zřizovatel nemocnice rekonstruovat gynekologicko-porodnické oddělení a perinatologické centrum. Investice bez vybavení by měly dosáhnout téměř 45 milionů korun.

Autoři | Foto Facebook: Kraj Vysočina

Štítky pavilon, nemocnice, Nemocnice Havlíčkův Brod, pacient, Josef Tvrdý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstruovaný pavilon nemocnice v Havlíčkově Brodě dnes slavnostně zahájil provoz | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.