Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina poprvé zažije průvod alpských čertů. Přijedou příští sobotu do Golčova Jeníkova

Na jedinečnou show s alpskými čerty, takzvanými krampusy, se mohou těšit v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Na Vysočině je to vůbec poprvé.. Čertovská show bude v Golčově Jeníkově k vidění v sobotu 3. prosince

Akci organizuje tříčlenná parta InfoGJ v čele s Lucií Chaloupkovou, pomáhá jí skupina z Prahy, která tyto akce pořádá i v jiných českých městech.

Průvody krampusů lze vidět hlavně v Rakousku či Německu, v ČR jde o poměrně novou záležitost. Krampusové bývají doprovázeni různými strašidly, jezdí na pekelných vozech, často bývají spoutáni řetězy a celý zážitek umocňuje hlasitá hudba a rachot kravských zvonů.  

V Golčově Jeníkově bude v průvodu zhruba dvacítka čertů s Mikulášem, doplní je andělé. Součástí programu budou trhy. Návštěvnici čertovské show se budou moci s krampusy vyfotit.

Průvod bude zahájen v sobotu 3. prosince v 17 hodin u penzionu Lanete. Dále projde po celém náměstí T. G. Masaryka. Začátek programu je však už v 15 hodin na náměstí. Od 21 hodin se bude konat afterparty v Klubu Vagon.  Ani zde čerti nebudou chybět.

Kdo je to krampus?  

Krampus je alpské strašidlo, které se objevuje především okolo adventu. Jde o starověkou tradici, která vznikla v rakouských Alpách, odkud se postupně rozšířila do celého Rakouska a následně i do okolních států. Krampus pochází od slangového výrazu krampas označující něco neživého.

Foto Budějcká Drbna

Štítky Golčův Jeníkov, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Rakousko, Lucie, Německo, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Praha, advent, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina poprvé zažije průvod alpských čertů. Přijedou příští sobotu do Golčova Jeníkova | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.