Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silničáři Vysočiny: Na zimu jsme připraveni, ve skladech máme skoro devadesát tisíc tun posypu

Krajští silničáři na Vysočině na společné středeční schůzce se zástupci Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina a zainteresovanými organizacemi deklarovali připravenost na zimu. Ve skladech napříč Vysočinou je připraveno 22 tisíc tun soli a 65 tisíc tun posypového inertu. Cestáři se budou v zimě starat o zhruba 4,7 tisíce kilometrů silnice I. až III. třídy. Stále platí, že pro jakoukoli zimní údržbu silnic je klíčová také ukázněnost řidičů.

Sjízdnost vysočinských silnic bude Krajská správa a údržba silnic Vysočina (KSÚS) zajišťovat 140 sypači, téměř třemi stovkami radlic a šípových pluhů a dalšími mechanismy. Celý region je stejně jako v minulosti rozdělen do 119 okruhů. Na místech s časnou tvorbou sněhových jazyků budou umístěny sněhové zábrany, už nyní jsou kolem vybraných silnic umísťovány tisíce sněhových tyčí, krajští silničáři mají k dispozici také čtyři hlásiče náledí a dvě meteostanice.

„Ve všech sypačích jsou umístěny GPS s tím, že o pohybu mechanizace mají přehled nejen dispečeři na správě a údržbě silnic, ale také dispečink krajských hasičů. Ti tam přesně ví, jak daleko je údržba při hlášení mimořádných událostí,“ popisuje radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Hyliš.

Novinkou je osazení teploměrů na radlice. S ohledem na charakter inverzních zim s pohybem a rychlými výkyvy teplot kolem 0 stupňů mají silničáři potřebu sledovat konkrétní hodnoty nejen na mostech, ale i v údolích, na návětrných stranách silnic a přizpůsobovat údržbu konkrétním situacím.

Ještě před začátkem zimy obmění KSÚSV 16 kusů traktorů a následně začátkem příštího roku 22 kusů sypačů. 

Změna oproti minulým zimním obdobím nastane v případě silnice I/38 z Jihlavy na Havlíčkův Brod (přivaděč k dálnici D1). Sjízdnost tohoto úseku bude po celou zimu zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic.

Nově byla do udržovaných okruhů zahrnuta také nová silnice I/34 Božejov – Ondřejov. Zákonem stanovené zimní období, kdy silničáři zimní údržbu provádějí začíná v listopadu a končí v březnu. Reálně je však zimní údržba zajišťována po celou dobu skutečného zimního počasí a dle konkrétní situace na vozovkách.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková

Štítky silničáři, příprava, posyp, zima, zásoby, Kraj Vysočina, silnice, údržba, Jan Hyliš, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři Vysočiny: Na zimu jsme připraveni, ve skladech máme skoro devadesát tisíc tun posypu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.