Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

STATISTIKA: Vysočina v prvním pololetí ztratila 350 obyvatel. Největší úbytek hlásí Třebíčsko

Kraj Vysočina ztratil v letošním prvním pololetí 350 obyvatel. Větší měrou to způsobilo stěhování, více lidí v tomto kraji také zemřelo, než se jich narodilo. Z pěti okresů tohoto kraje si udržely obyvatele jen Jihlavsko a Pelhřimovsko, ze zbývajících se nejrychleji vylidňuje Třebíčsko. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). K 30. červnu na Vysočině žilo 508 602 lidí.

Od roku 2009, kdy se Vysočina začala vylidňovat, už počet trvale žijících osob klesl v součtu o 6800. Největší odliv tento kraj zaznamenal v roce 2013, kdy přišel o 990 lidí, za uplynulý rok ztratil 523 osob. V letošním druhém čtvrtletí se trend v porovnání s počátkem tohoto roku zmírnil; od ledna do konce března činil úbytek na Vysočině 429 osob.

Jihlavsko získalo v letošním prvním pololetí 122 obyvatel, a to přirozenou cestou i díky migraci. Na Pelhřimovsku přibylo 16 lidí. Tomuto okresu pomohlo k růstu pouze stěhování, protože zemřelí tam převýšili počty narozených dětí o 96. Největší odliv obyvatel zaznamenalo Třebíčsko, kde ubylo 250 osob. Okresy Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou ztratily více než stovku obyvatel.

Na Vysočině se od ledna do konce června narodilo 2605 dětí, zatímco zemřelých lidí zaznamenali statistici 2732, tedy o 127 více. Větší počet novorozeňat než zemřelých byl pouze na Jihlavsku. Svateb se na Vysočině v letošním prvním pololetí konalo 916, o deset víc než ve stejné době před rokem.

Kvůli stěhování kraj v prvním pololetí ztratil 223 lidí. Jinam odešlo 2189 osob, zatímco nový domov jich na Vysočině našlo 1966. Mezi příchozími bylo 473 cizinců, dvě třetiny z nich se usadily na Jihlavsku a na Pelhřimovsku.

Počet obyvatel České republiky se v prvním pololetí zvýšil o 9200 na 10 588 063 lidí. Přírůstek zajistila zahraniční migrace, a to zejména z Ukrajiny a Slovenska. Mezi sedmi kraji, které obyvatele ztratily, vykázala Vysočina druhý nejnižší pokles.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky statistika, obyvatelé, kraj, úbytek, sňatky, úmrtí, narození, migrace, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Český statistický úřad, okres Jihlava, stěhování, okres Pelhřimov, Ukrajina, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STATISTIKA: Vysočina v prvním pololetí ztratila 350 obyvatel. Největší úbytek hlásí Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.