Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Z rybníků v kraji mají nejhorší vodu Kachlička a Ředkovec

Voda v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku se nezlepšila ani koncem prázdnin, nadále tam platí zákaz koupání. Vydán byl hygieniky již na začátku tohoto měsíce. Od minulého týdne se navíc zhoršila kvalita vody v rybníku Ředkovec ve stejném okrese. Teď je kvůli velkému množství sinic a chlorofylu nevhodný ke koupání. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnila krajská hygienická stanice.

Hygienici nyní na Vysočině kontrolovali pouze přírodní koupaliště, u nichž v minulém týdnu zaznamenali největší problémy s čistotou vody. O něco lépe než Kachlička a Ředkovec dopadlo hodnocení rybníků Černý na Jihlavsku a Domanínský a Medlov na Žďársku, rekreanti by se ale po koupání v nich měli osprchovat. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání je u těchto tří rybníků kvůli sinicím a chloforylu mírně zvýšená.

Hygienici sledovali během prázdnin 19 oblíbených rekreačních ploch na Vysočině. Při prověrce v minulém týdnu mělo deset z nich stále čistou vodu.  Na Havlíčkobrodsku to byla Břevnická nádrž, na Jihlavsku rybníky Velký a Malý Pařezitý a biotop v Třešti. Na Pelhřimovsku dostaly dobré hodnocení všechny tři sledované vodní plochy - lom u Horní Cerekve a nádrže Sedlice a Trnávka.

V pořádku byla voda i v přehradě Dalešice na Třebíčsku, v biotopu westernového městečka Šiklův mlýn na Žďársku a také v největším rybníku Českomoravské vrchoviny, Velkém Dářku nedaleko Žďáru nad Sázavou.

Autoři | Foto www.i60.cz

Štítky koupání, rybníky, nádrže, čistota, hygiena, doporučení, rybník, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Ředkovský rybník, Kachlička, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Medlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Z rybníků v kraji mají nejhorší vodu Kachlička a Ředkovec | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.