Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině dostane dotaci na prodejny 55 vesnic z 91 žádajících. Rozdělí si dva miliony

Na Vysočině dostane dotaci na podporu vesnických prodejen 55 obcí z 91 žádajících. Mezi úspěšné žadatele kraj rozdělí dva miliony korun. Podporu poskytuje letos poprvé, dostanou ji vesnice do 300 obyvatel. Návrh na rozdělení dotací v grantovém programu Venkovské prodejny projednala krajská rada. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Pavel Pacal (STAN).

Dotace poslouží k pokrytí nákladů prodejny, včetně mzdy prodavačky. Obce ji mohou využít v jimi zřizované prodejně nebo mohou přispět jinému provozovateli obchodu. Návrh na rozdělení dotací ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Jsme rádi, že program byl úspěšný, že je o něj takový zájem. Připravujeme jeho pokračování na příští rok,“ řekl Pacal. Doplnil, že vedení kraje bude zvažovat, zda částku napříště zvýšit. Obecní úřady letos celkem požádaly o 3,5 milionu korun.

Při hodnocení bylo 19 žádostí vyřazeno, protože nesplňovaly některé náležitosti. Na zbývajících 17 obcí se peníze nedostaly. Při posuzování žádosti podle Pacala rozhodovalo více kritérií, nejen velikost sídla. Šlo kupříkladu o délku provozní doby prodejny a sortiment zboží. Více bodů také získaly ty obce, v nichž prodejna obstarává i další služby, jako je kupříkladu pošta či knihovna. „Poslední částí těch specifických kritérií byl podíl obyvatel (obce) starších 65 let,“ řekl náměstek.

Podle dostupných údajů už s udržením venkovských prodejen obcím pomáhá sousední Pardubický kraj. „Jsem přesvědčen, že i na úrovni ministerstev by měla být snaha venkov podpořit,“ uvedl Pacal.

Krajskou dotaci na Vysočině mohly dostat obecní úřady vesnic do 300 obyvatel i sídla do 2 tisíc obyvatel pro své místní části. Úspěšní žadatelé obdrží od kraje od 20 do 50 tisíc korun, na podpoře místní prodejny se ale ze svého rozpočtu musejí podílet dalšími nejméně 30 procenty.

Autoři | Foto www.bory.cz

Štítky prodejny, vesnice, dotace, podpora, provoz, Kraj Vysočina, Pavel Pacal, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině dostane dotaci na prodejny 55 vesnic z 91 žádajících. Rozdělí si dva miliony | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.