Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysočinu trápí velké sucho. Lidé by neměli napouštět bazény a měli by méně zalévat zahrady

Letošní rok je již třetím rokem po sobě, kdy je území Kraje Vysočina postiženo suchem a nedostatkem vody. Zima byla poměrně dlouhá a srážkově bohatší než jsme bývali zvyklí, zdaleka ne všechny srážky se však vsákly do půdy, podstatná část se jich odpařila, a nedoplnil se tak vláhový deficit z předchozích let.

V letech 2015 a 2016 spadlo v našem kraji každoročně zhruba o sto milimetrů méně srážek, než je dlouhodobý průměr. Zároveň byly vyšší průměrné teploty a větší výpar z vodní hladiny i půdy. Vývoj srážek v letošním roce nepříznivou hydrologickou situaci zatím spíše prohlubuje.

Jen měsíce březen a duben byly srážkově nadprůměrné, ostatní měsíce byly naopak výrazně pod srážkovým normálem.

Na Vysočině je suchem nejvíce postižena jižní část, zejména Třebíčsko a severní část okresu Havlíčkův Brod. V celém kraji většina vodních toků aktuálně dosahuje podnormálního stavu vody, některé dokonce klesly pod hranici sucha. Na významných vodních tocích situaci zlepšují přehrady (například vodní nádrže Dalešice, Mostiště a Vír), které mohou vypouštět více povrchové vody, než do nich přitéká, a významně tak nadlepšovat průtoky.

Zlepšení jen na pár dní 

 Na menších tocích je však místy situace velice nepříznivá. Nižší vydatnost vykazují mělké lokální vodní zdroje povrchové vody. „Prudké přívalové srážky není vyschlá půda schopná vstřebat a situaci na vodních tocích zlepší jen na pár dní, dokud voda zase neodteče. Pomohl by dlouhodobější mírný déšť, který je půda schopná absorbovat, a zásoby podzemní vody se tak mohou doplnit,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Možnosti kraje i krajského úřadu k řešení této problematiky sucha a nedostatku vody jsou velmi omezené. Přesto již počátkem loňského roku inicioval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek zřízení pracovní skupiny k řešení dopadů dlouhodobého sucha jako svého poradního orgánu. Výstupem činnosti pracovní skupiny jsou zatím dva materiály, a to Doporučení pro obce a obecní úřady Kraje Vysočina k možnému postupu v případě nedostatku vody a Návrh krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých opatření, která by měla napomoci snížení dopadů sucha a nedostatku vody na území kraje. Tyto dokumenty, včetně dalších informací k problematice sucha jsou zveřejněny na webových stránkách kraje v dokumentech odboru životního prostředí a zemědělství.

„Vzhledem k současné nepříznivé hydrologické situaci žádáme občany, aby s vodou hospodařili co nejšetrněji, nenapouštěli bazény, nemyli automobily a omezili i zalévání svých zahrad a trávníků. O hospodárné nakládání s vodami žádáme samozřejmě i osoby právnické a podnikatele,“ řekl Martin Hyský.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky sucho, srážky, voda, šetření, Kraj Vysočina, půda, vodní tok, Martin Hyský, Jiří Běhounek, okres Třebíč, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu trápí velké sucho. Lidé by neměli napouštět bazény a měli by méně zalévat zahrady | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.