Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2017: Jsou známa jména deseti poslanců za Vysočinu. Čtyři z nich jsou za hnutí ANO

Kraj Vysočina bude po právě skončených volbách zastupovat v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR celkem deset poslanců, tedy o jednoho méně, než je tomu doposud. Zástupce našeho kraje nebudou mít jen dvě nejslabší strany, a to Starostové a nezávislí a TOP 09. Za ANO naopak budou zasedat za volební Kraj Vysočina hned čtyři poslanci.

Vítězné hnutí ANO je jedinou stranou, která bude mít za Vysočinu více než jednoho poslance. Z krajské kandidátky postoupili do Poslanecké sněmovny první čtyři,  jmenovitě Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta, Moniku Obornou a Radka Zlesáka.  První, na koho se tak nedostalo, je i přes zisk 2 198 preferenčních hlasů (2,92 % všech hlasů pro ANO na Vysočině) jihlavský Zdeněk Faltus. 

Za Občanskou demokratickou stranu lidé „vykroužkovali“ 3 652 hlasy Miroslavu Němcovou, místo tedy nezbylo na jedničku kandidátky Jana Tecla.

Českou pirátskou stranu bude v parlamentu zastupovat lídr kandidátky Jan Pošvář. Náhradníkem i přes vyšší počet preferenčních hlasů je krajská dvojka Michal Šalomoun. Jeho 1 142 přednostních hlasů je totiž jen 4,37% hlasů. K posunu na první místo kandidátky bylo potřeba v jeho případě 1 304 „kroužků“, které odpovídá pěti procentům z celkového množství hlasů, jenž strana získala v našem kraji.

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2017: S výrazným rozdílem vítězí ANO, překvapením jsou Piráti a také Okamurova SPD 

Strana přímě demokracie – Tomio Okamura vyšle do Poslanecké sněmovny z Vysočiny svou krajskou jedničku Radka Kotena. Voliči v případě SPD „kroužkovali“ nejméně ze všech úspěšných stran.

Za komunistickou stranu Čech a Moravy postupuje do Poslanecké sněmovny krajský lídr Pavel Kováčik, který zároveň získal i nejvyšší počet preferencí u voličů KSČM. Obdobně tomu bylo v případě České strany sociálně demokratické s jejich jedničkou Jiřím Běhounkem.

Také v případě Křesťanské demokratické unie – České strany lidové uspěl její jednoznačný lídr Vít Kaňkovský, který navíc získal třikrát více preferenčních hlasů než druhý nejúspěšnější kandidát KDU-ČSL na vysočinské kandidátce.

Na zbylá dvě uskupení, která se do Poslanecké sněmovny dostala, již poslanecká křesla za Vysočinu nezbyla. TOP 09 a Starostové a nezávislí tedy svého vysočinského zástupce po následující čtyři roky mít nebudou.

Příjmení, jméno, tituly

Před. hlasy

Strana

Faltýnek Jaroslav Ing.

5339

ANO

Kott Josef Ing.

1833

ANO

Oborná Monika Ing.

2524

ANO

Zlesák Radek Ing.

1729

ANO

Běhounek Jiří MUDr.

2548

ČSSD

Kaňkovský Vít MUDr.

3065

KDU-ČSL

Kováčik Pavel Ing.

2552

KSČM

Němcová Miroslava

3652

ODS

Pošvář Jan Bc.

790

Piráti

Koten Radek

675

SPD

 

V končícím období v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR měl náš kraj 11 svých zástupců. Svá křesla obhájili čtyři z nich, konkrétně jde o Josefa Kotta (ANO), Jiřího Běhounka (ČSSD), Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) a Pavla Kováčika (KSČM).

Štítky poslanci, Poslanecká sněmovna, zástupci, Vysočina, strany, hnutí, Kraj Vysočina, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, TOP 09, Starostové a nezávislí, KSČM, Česká pirátská strana, Josef Kott, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Jsou známa jména deseti poslanců za Vysočinu. Čtyři z nich jsou za hnutí ANO | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.