Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Velkém Meziříčí se voliči často stavují i u místního referenda. Týká se úprav v centru města

Ve Velkém Meziříčí se voliči často stavují i v místnostech, kde se mohou hlasováním v místním referendu vyjádřit k chystaným úpravám historického centra. Účast v referendu podle zjištění může být mírně nižší než u voleb do Sněmovny, jichž se podle údajů z oslovených volebních okrsků v tomto městě do včerejších 16 hodin zúčastnila asi desetina voličů.

Průběžné výsledky hlasování v referendu oslovené komise poskytnout odmítly.  Místostarosta Josef Komínek (ČSSD) ČTK řekl, že tyto informace není možné sdělovat, protože by mohly referendum ovlivnit.

Výsledky loňské architektonické soutěže na úpravy centra vyvolaly spory v zastupitelstvu, které minulý měsíc vyvrcholily odstoupením starosty Radovana Necida (člen ODS zvolený za uskupení To pravé Meziříčí). V referendu lidé odpovídají na otázku, zda souhlasí s tím, aby město udělalo veškeré možné kroky k zahájení projektové přípravy obnovy Náměstí a přilehlých ulic podle vítězného návrhu loňské architektonické soutěže.  Hlasovací lístky dostávají na místě.

Na Náměstí se v hlasovací místnosti pro referendum v klubu Jupiter během půl hodiny před včerejší 16. hodinou zastavila většina z těch, kteří přišli do sousední volební místnosti. Minuly ji jen čtyři starší páry. Jeden muž na dotaz ČTK řekl, že neví přesně, o čem referendum je, protože ve městě nějaký čas nebyl. Dalšímu muži vadilo to, že se má vyjádřit k jednomu návrhu, chtěl by prý mít na výběr alespoň ze tří. Naopak dva mladí lidé, kteří v referendu hlasovali, řekli, že otázce rozumí dobře. „Tak dlouho se tu o tom mluví,“ shodli se.

Referendum nakonec nařízením soudu 

Referendum vyvolala občanská iniciativa Za Náměstí VM poté, co zastupitelé města odmítli opravu náměstí podle vítězného návrhu architekta Davida Mikuláška a rozhodli se jednat s druhým v pořadí soutěže, architektem Miroslavem Cikánem. Pak neschválili ani referendum o vítězném návrhu, ačkoliv pro něj iniciativa sehnala potřebné podpisy. Konání referenda nakonec nařídil soud.

Aby bylo referendum platné, je nutná účast alespoň 35 procent oprávněných voličů. K tomu, aby bylo rozhodnutí závazné, pro něj musí hlasovat nadpoloviční většina oprávněných voličů, kteří se referenda zúčastnili, a zároveň alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Referenda o místních záležitostech začala spolu s volbami do Sněmovny celkem v devíti městech a obcích Česka.

Autoři

Štítky Velké Meziříčí, referendum, úpravy města, Necid, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, Radovan Necid, ODS, Miroslav Cikán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Meziříčí se voliči často stavují i u místního referenda. Týká se úprav v centru města | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.