Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTOGALERIE: Odstartovaly Pístovské mokřady, obecenstvo pobavil i divácký Jožin z bažin

V sobotu proběhl první den Pístovských mokřadů, tentokrát i mezinárodního mistrovství v offroad trialu. Kromě klasických soutěžních kategorií a disciplín si návštěvníci v deštivém počasí užili i bohatý doprovodný program, kterému dominovala premiéra diváckého Jožina z bažin.

Na trať v Jihlavě se vydala stovka posádek. „Obrovsky si vážím diváků, kteří v tomto počasí dnes přišli. A nebylo jich vůbec málo. Řekl bych, že na to, že vlastně pršelo celý den, bylo diváků neskuteční množství,“ uvedl Tomáš Kratochvíl, jeden z organizátorů akce. 

Spolupořadateli jsou tradičně ochránci přírody, kteří o území pečují. Auta narušují půdu, a brání tak jejímu zarůstání, což prospívá různým živočichům a rostlinám.

Odpoledne se zájemci utkali v tradiční soutěži Jožin z bažin, kdy se účastníci pokusili proběhnout největší tůní na trati, což se zatím nikomu nepodařilo (video ze soutěže je ke zhlédnutí na našem facebooku). „Našlo se devět odvážlivců, kteří v této zimě probíhali tůněmi.  A nejrychlejší vyhrál pět tisíc korun a malé sele. Protože když se rochnil v bahně, tak samozřejmě musel dostat cenu, která s tím koresponduje,“ řekl Kratochvíl.

Na tankodromu bývalých kasáren našli ochránci přírody před lety vzácné drobné korýše listonohy a žábronožky. V sousedním mokřadu žije řada druhů žab a čolků, roste tam i orchidej vemeník dvoulistý. Auta ale v mokřadu nemohou jezdit pořád, pouze časně zjara a na podzim. V části mokřadu, kde auta nejezdí, ochránci budují tůně, odstraňují náletové dřeviny a sečou trávu.

Pístovské mokřady 2017

Sobota, 16. září 2017, 19:25

Pístovské mokřady 2017
Pístovské mokřady 2017

Autoři | Foto Veronika Ježková, Kateřina Ježková, Michal Hyžák

Štítky Tomáš Kratochvíl, Facebook, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Odstartovaly Pístovské mokřady, obecenstvo pobavil i divácký Jožin z bažin | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.