Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Průkazka, jízdenka i platební karta v jednom. Chytrá klíčenka zaujala nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Jihlava na podobný projekt čeká

Představte si miniaturní klíčenku, která dokáže nahradit různé čipové karty i peněženku a navíc je dostupná dětem na základní škole. Přesně takový projekt nyní testuje 6. Základní škola v Kolíně, kde Kolínská chytrá klíčenka funguje jako čip na obědy, kartička v knihovně, odemyká elektronický zámek, slouží jako jízdenka v MHD a lze ji aktivovat i jako předplacenou platební kartu. O úspěšný projekt je zájem nejen mezi českými městy a kraji, ale i v zahraničí.

„Chytrá Kolínská klíčenka je příkladem velmi úspěšné spolupráce města s partnery v konceptu Smart Cities a vzorovou cestou, jak pomáhat k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu životu ve městech,“ uvedl ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš. Právě Mastercard je společně s Kolínem, ČSOB, Paynovatiem a společností Edhance autorem projektu.

 „Projekt má obrovský potenciál. Zapojení dalších škol, partnerů projektu je nejen velmi žádané, ale též principiálně jednoduché. Multifunkčnost řešení založená na bankovním čipu je jednoduchá a geniální, vidím v tom velkou budoucnost,“ doplnil místostarosta Kolína zodpovědný za projekt Michael Kašpar. 

Žádný podobný systém, který by sdružoval tolik služeb dostupných také dětem, v současnosti v České republice nefunguje. S projektem se před nedávnem seznámilo také vedení Jihlavy. „Zástupci Jihlavy byli obchodním zastoupením s technologií seznámeni. Jihlava se obecně zabývá modernizací systémů, které budou kompatibilní například i s platebními kartami a třeba i s těmito konkrétními klíčenkami. Přechod na jiné systémy bude rozhodně náročný technologicky i finančně, nyní jsou na určité typy čipů a dalších identifikátorů uzpůsobeny třeba vstupy do škol, otevírání skříní v šatnách, obědy v jídelnách, nemluvě o jízdném v MHD a podobně. Změny ve všech zařízeních města tedy mnohou být pouze postupné a budou v součtu nákladné,“ shrnul mluvčí města Radek Tulis.

Pro knížky i na obědy

Kolínská klíčenka má podobu malé plastové kartičky. Cílem klíčenky je nahradit množství čipů, klíčů a peněženek, které děti musí nosit. Klíčenka díky využití bezkontaktního čipu dokáže zastat funkci čtenářského průkazu Městské knihovny Kolín nebo nástroje pro objednání a výdej obědů ve školní jídelně. Otevře též elektronické zámky od školy nebo tělocvičny a může být použita jako časová jízdenka v MHD Kolín.

Veškerá data Chytré klíčenky jsou navíc chráněna podobně, jako údaje u běžné platební karty. Rodiče se tak nemusí bát zcizení citlivých informací. Bezhotovostní platby jsou dnes navíc samozřejmostí takřka na každém rohu a generace dnešních školáků tak má možnost se s nimi seznámit už na základní škole právě díky klíčence. Bezhotovostní platby jsou navíc praktické, bezpečné a často také finančně výhodnější. Při platbě klíčenkou získávají její majitelé v partnerských prodejnách různé výhody a slevy. Bankovky jsou navíc silně znečištěné, bezkontaktní operace jsou hygieničtější.

Klíčenku lze aktivovat jako předplacenou kartu, na kterou pak mohou rodiče pravidelně posílat kapesné svému dítěti. Díky snadnému ovládání, bezpečnému provozu a všestrannému užití je klíčenka vhodná i pro ty nejmladší žáky. „Školství by nemělo zaostávat několik kroků za novými trendy a technologiemi. Je třeba jít vedle sebe a otevírat dětem nové možnosti v nové technické budoucnosti,“ poznamenal ředitel 6. Základní školy Lukáš Kačer. 

Informace o zdravotním stavu 

Vývoj klíčenky tím ale nekončí. Díky digitalizaci zdravotních systémů v Kolíně bude klíčenka v doplněna o lékařské záznamy. Klíčenka se tak stane jakousi elektronickou zdravotní knížkou, ve které najdou zájemci souhrn zdravotních informací o pacientovi, který je přístupný prostřednictvím webového portálu nebo mobilní aplikace.

Novinku už brzy vyzkouší žáci v Kolíně, kde bude Zdravel, jak se rozšíření klíčenky jmenuje, zdarma. Kromě zdravotního stavu tak budou mít rodiče přehled o preventivních prohlídkách nebo očkováních. V blízké budoucnosti se plánuje rozšíření aplikace nejen mezi obyvatele Kolína, ale i podpora projektů Smart Cities v dalších městech, ve který je plánována vzájemná kooperace projektů Chytré klíčenky a systému Zdravel.

Autoři | Foto MasterCard

Štítky Kolínská klíčenka, MasterCard, Jihlava, klíčenka, projekt, platební karta, Kolín, Česko, Československá obchodní banka, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průkazka, jízdenka i platební karta v jednom. Chytrá klíčenka zaujala nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Jihlava na podobný projekt čeká | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.