Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Po stopách pohnutých osudů jihlavských synagog

První jihlavská synagoga stávala údajně na křižovatce Židovské ulici s ulicí Mrštíkovou. Byla postavena v polovině 14. století, kdy v Jihlavě vznikla početná židovská komunita. Pod záminkou podpory husitů byli Židé v roce 1426 vyhnáni. Synagoga byla používána jako špitál a později jako kaple. V 16. století vyhořela a byla zbořena.

Obnovená židovská komunita v Jihlavě nejprve užívala modlitebny v soukromých domech. Na novu synagogu si ŽNO (Židovská náboženská obec) musela počkat až do roku 1863. Monumentální budova podle projektu stavitelů E. Rathauského a A. Theuerera byla postavena v tehdy módním románsko-maurském slohu. Několikrát byla renovována, postupně získala plynové a později elektrické osvětlení.

30. března 1939, asi dvě hodiny po půlnoci, byla synagoga vypálena nacisty. K bohoslužebným účelům poté ještě nějakou dobu sloužil nadační dům v Benešově (tehdy Schillerstrasse) ulici č. 30. ŽNO v Jihlavě za války zanikla a nebyla zde obnovena.

Na místě vypálené synagogy byl na počátku 21. století vybudován malý památník a dnes zde můžeme vidět i odhalené základy zaniklé stavby, které obklopuje park Gustava Mahlera.

Synagogy v Jihlavě

Sobota, 6. května 2017, 10:56

Synagogy v Jihlavě
Synagogy v Jihlavě

Autoři | Foto Iglau.cz (se svolením L. Švančary)

Štítky synagoga, Jihlava, židovská obec, Gustav Mahler, Benešov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Po stopách pohnutých osudů jihlavských synagog | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.